Uitreiking 2021

Met een donatie van € 15.000 is Stichting Het Babyhuis Schiedam de winnaar van de Anne-Marie van der Lindenprijs 2021. De donatie is bedoeld om in het Babyhuis een keuken te realiseren waar jonge moeders leren koken.

Dit jaar vond de feestelijke bijeenkomst met beperkt publiek plaats bij Hoppe in Schiedam. De winnaars kregen uit handen van Anne-Marie van der Linden een cheque ter waarde van € 15.000,- en een mooie bos bloemen.

Het Babyhuis is op 3 december 2021 de gelukkige winnaar geworden van de Anne-Marie van der Lindenprijs 2021

Met grote trots tonen de winnaars de ontvangen cheque.

Het Babyhuis Schiedam zet zich in om onnodige uithuisplaatsing van baby’s te voorkomen. In Nederland zijn onvoldoende opvangplekken voor (aanstaande) moeders die tijdelijk niet zelfstandig kunnen zorgen voor hun baby. De praktijk is dat pasgeboren baby’s dan gescheiden worden van hun moeders, zelfs als de mogelijkheid bestaat om ze samen te laten blijven. Een kind dat uit huis is geplaatst, wordt vaak meerdere malen doorgeplaatst van pleeggezin tot pleeggezin. Op de langere termijn leidt dat tot emotionele en gedragsproblemen.

Het Babyhuis Schiedam is van mening dat het scheiden van een moeder en haar baby traumatisch en schadelijk is, zeker als het met een interventie van zes maanden te voorkomen zou zijn. Het Babyhuis biedt de oplossing, namelijk opvang en behandeling van (aanstaande) moeders en begeleiding om ze te ondersteunen bij het moederschap. Een moeder neemt haar intrek in het Babyhuis voordat de baby is geboren. Er wordt gewerkt aan haar persoonlijke ontwikkeling, een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind en een goede dagbesteding met als doel om moeder zo snel mogelijk zelfstandig met haar baby te laten wonen in haar eigen huis.

De jury van de Anne-Marie van der Lindenprijs vindt het maatschappelijk belang hiervan groot. Vaak gaat het om jonge moeders met een problematische achtergrond door mishandeling, seksueel misbruik, dakloosheid of drugsgebruik. In het Babyhuis werken ze aan zichzelf, ze leren zelfstandig te zijn, leren de boodschappen te doen en gezond te koken. Het geeft de rust en stabiliteit die voor het opvoeden van de baby zo belangrijk zijn.

De overige genomineerden zijn Stichting Fietsmaatjes Schiedam en Stichting Lezen en Schrijven (Schiedam). Beide stichtingen kregen eveneens een mooie bos bloemen en een cheque met een symbolisch bedrag van elk € 5.000,-.

Stichting Fietsmaatjes

Stichting Fietsmaatjes uit Schiedam kreeg eveneens een mooie bos bloemen en een cheque met een symbolisch bedrag van €5000

Stichting Fietsmaatjes uit Schiedam kreeg eveneens een mooie bos bloemen en een cheque met een symbolisch bedrag van €5000,-

Stichting Fietsmaatjes Schiedam helpt mensen met door lichamelijke beperkingen niet meer zelfstandig kunnen fietsen en er toch graag op die manier op uitgaan. De stichting heeft in wijk Groenoord twee duofietsen die elektrisch aangedreven zijn, maar je kunt gewoon meetrappen. In het afgelopen coronajaar hebben de vrijwilligers van de stichting 246 keer ritten gemaakt met mensen die het heerlijk vonden weer eens wat meer van de stad Schiedam te zien. De Fietsmaatjes willen hun project met het prijzengeld uitrollen naar andere wijken in Schiedam.

Stichting Lezen en Schrijven, Schiedam

Stichting Lezen en Schrijven Schiedam kreeg eveneens een mooie bos bloemen en een cheque met een symbolisch bedrag van €5000

Stichting Lezen en Schrijven Schiedam kreeg eveneens een mooie bos bloemen en een cheque met een symbolisch bedrag van €5000,-

Stichting Lezen en Schrijven geeft zelf geen taallessen, want daar zijn al veel organisaties voor, maar ze stimuleren het lezen en schrijven wel, op verschillende manieren. Zo worden professionals geadviseerd bij het toepassen van eenvoudiger taalgebruik. Soms gebeurt dat op verzoek van een organisatie, zoals ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. Soms hangt een wachtkamer vol met folders die bepaald niet altijd helder zijn en die bij elkaar zelfs afschrikken. Dan schiet die communicatie zijn doel voorbij. De stichting gebruikt het prijzengeld voor uitbreiding van de activiteiten naar de regio’s Nieuwe Waterweg-Noord, Delft, Westland en Oostland.

Impressie

Fotografie: Hester Blankestijn.